2012. március 27., kedd

Kókuszmatrac vagy habszivacs legyen a matrac?


Milyen a jó babafekhely?
Elvárások a matracokkal szemben.

Elég nehéz összefoglalni, hogy milyen is a jó fekhely, hiszen mindannyiunknak mások az igényei, mindenkinek más a kényelmes matrac és tulajdonképp nekünk kell döntenünk a gyermekünk kényelméről. Megpróbálom összefoglalni tehát, hogy milyen szempontokat is kell szem előtt tartani, mielőtt elkészítjük az érkező csecsemő fekhelyét, megvásároljuk matracát. Valaki a bio kókuszmatracra, valaki a szivacsmatracra teszi a voksát. Mindkettő lehet megfelelő választás gyermekünk egészséges pihenése szempontjából és mindkét változatból elég sok kerül piacra a matracok fejlesztőinek, gyártóinak köszönhetően.
Sok szülő dilemmája
- kókuszmatrac-szivacsmatrac?
- szivacsmatrac-kókuszmatrac?
Melyik is a jó matrac? 

Tehát, a fontosabb szempontok, amit érdemes szem előtt tartani matrac vásárlásakor:

1.  A baba ne süppedhessen bele az ágyba.
A jó matrac elősegíti a szabad levegőhöz jutást, valamint segíti a könnyed megfordulását babánknak.
2A gerinc alátámasztása rugalmas legyen.
A megfelelő keménység mellett óvja a gerincet a terhelésektől, és elősegíti a gerinc egészséges fejlődését. A csontozat egészséges fejlődéséhez megfelelően kemény alátámasztást biztosít elkerülve az ortopédiai elváltozásokat. Valamint a matrac felülete rugalmas, mely a testfelületre jutó terheléseket egyenletesen elosztja.
3A matrac felülete legyen kellemes tapintású és bőrbarát.A babák az első időben ingereket gyűjtenek be környezetükről szaglással, így az alattuk lévő matracból is, ezért nem elhanyagolható a matrac felülete, valamint annak szaga. Törekedni kell tehát, hogy pozitív ingereket szerezzenek környezetükről.
4. A matrac antiallergén és könnyen tisztítható legyen.A matrac huzata képes távol tartani az atkákat, ha jól szellőzik és mosható.  A kókuszmatracok a huzat levétele után a zuhanyban egyszerűen átmoshatóak. A szivacsmatracok tisztítása kicsit munkaigényesebb ezért a felületére matracvédő huzatot érdemes tenni.

A kókuszmatrac a matracok közül azért tekinthető bionak, mert legnagyobb részben tartalmaz természetes anyagokat. Tehát a kókuszmatracok nem csak kényelmesek, de roppant népszerűek is azok körében, akik a természetes dolgokat részesítik előnyben.



A kókuszdiót borító külső rostok alkotják a kókuszmatracok belsejét, természetes kaucsuk és műgumi hozzáadásával készül. Ezen anyagok hozzáadása nélkül a kókuszmatrac túlságosan merev lenne, valamint a rostok törékenyek lennének, ebből adódóan a kókuszmatrac kényelmetlen és élvezhetetlen lenne.
A kókuszmatrac belsejében található kókuszrostok megfelelően kemények ahhoz, hogy alátámasszák a gerincoszlopot, ezért roppant előnyös a gyermekek számára.

A kókuszmatrac teljesen antiallergén és atkáktól mentes, így a legjobb választás azoknak, akik allergiásak a házi poratkákra.
A kókuszrost semmilyen mennyiségben nem veszi fel a vizet és más folyadékokat. Az ember alvás közben testnedveit párologtatja, ami a kókuszmatrac belsejébe szivárogva a rostok között gombásodást okozhat. A kókuszmatrac azonban nem veszi fel a folyadékokat, valamint tökéletes szellőzése miatt a folyadékok könnyen elpárolognak a kókuszmatrac belsejéből, meggátolva a gombásodást. Természetesen a babák ma már nagyon biztonságos pelenkákban alszanak, de esetenként a kifolyó pisi sem okozhat gondot, a kókuszmatrac tisztítása nagyon egyszerű. A huzat levétele után a kókuszmatrac a kádban átmosható.
A kókuszmatrac hátránya, hogy önmagában nem rendelkezik pontrugalmassággal, ezért előnyösebb olyan kókuszmatracot vásárolni, ahol a kókusztáblát szivacs fedőréteg borítja. A gyermekek részére mindig olyat válasszunk, aminek a közepében van a kókuszréteg, hisz a gyermekek csontozata fejlődésben van és annak minden esetben szüksége van alátámasztásra, alátámasztás hiányában a csontozat deformálódhat. Felnőttek esetében az alátámasztás hiánya maximum kialvatlanságot, kimerültséget okoz. A fedő szivacsréteg vastagságát a puhaság igényének tekintetében válasszuk meg.

A habszivacs matrac:
Gyerekkorunkban szinte valamennyien habszivacs matracokon nőttünk fel. Ezért sokan választják ma is ezt a változatot. A matracgyártás korszerűsödésének köszönhetően sok változatot találhatunk gyermek habszivacs matracokból. A megfelelő tartás és súlyelosztás érdekében itt is megtaláljuk a kemény tartó magot és a puha kényelmes felületkialakítást. Alakíthatóságuknak és a habok keménységének szabályozhatóságával, különböző felületi kialakítású és eltérő keménységű matracokat készítenek.
Az alapanyagok fejlődésével felbukkantak az antibakteriális habok, amelyben nem alakulhatnak ki a baktérium- és gombatelepek, így a háziporatka megtelepedése is megakadályozható. A hideghab előretörésével, korszerűsödésével olyan kialakítású matracokat készítenek, amilyen igény éppen felmerül. A hideghabokból elkészíthető termékeknek csak a fantázia szabhat határokat. Könnyű, légáteresztő, formastabil, nem hajlamos a melegedésre és nyitott sejtszerkezetének köszönhetően elkerülhető az oly' veszélyes széndioxid visszalégzés.

A habszivacs matrac előnye a kókuszmatraccal szemben a formatartósság, nem rostokból áll a belső réteg, ezért az nem tud töredezni és porlani.

Összefoglalva, tulajdonképp jó választás lehet akár a kókuszmatrac, akár a habszivacs matrac, hisz mindkettő előnyös és a babának megfelelő tulajdonságokkal rendelkezhet. Azt, hogy melyik megoldás mellett döntünk, mindenkinek magára bízzuk, hisz nem elhanyagolható az ár sem, amit nem árt megfontolnunk.

Baby Market csapata

bővebb információ itt 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése